Predstavovali ste si niekedy, čo robí taký lekár, keď neordinuje? Alebo vodár, keď práve nespája potrubie a nemení ventily? A čo taký zubár, ktorého ovykle poznáme len s vŕtačkou v jednej ruke a so zrkadielkom v druhej? Aký je v súkromí? Čím si vypĺňa voľné chvíle a čo sú jeho „guilty pleasures“?
Nad hrncami aj o zuboch
Zakladateľa a primára našej kliniky Alexandra Schilla predchádza povesť výnimočného a pedantného stomatológa. Vďaka unikátnemu projektu Zubár, ktorý rád varí, môžete doktora Schilla spoznať aj po stránke, ktorú doposiaľ poznali len jeho blízki – ako veľkého gurmána a skvelého kuchára.

Povolanie zubára je o pomoci iným. A jedným zo základných pilierov tohto povolania je zdokonaľovanie svojich zručností a neustále napredovanie. „V tom tak trochu nachádzam paralelu s mojimi kuchárskymi počinmi. Rád na svojich cestách navštevujem zaujímavé reštaurácie a spoznávam nové chute. Tie potom, samozrejme, chcem sprostredkovať aj mojim drahým vo vlastnej kuchyni,“ hovorí doktor Schill.
Svoje kulinárske dobrodružstvá sa snaží povýšiť na ešte vyššiu úroveň sledovaním michelinských kuchárov. „A keďže som známy perfekcionista, snažím sa im vyrovnať, to je jasné,“ dodáva s úsmevom.
Rodina, ale aj blízki priatelia, ktorí jeho kuchyňu vyskúšali, nešetria chválou. Vynikajúco podľa nich pracuje s mäsom, špeciálne so steakmi, ale dobre si rozumie aj s morskými plodmi.
O čom je projekt Zubár, ktorý rád varí?
Jeden by povedal – čo je to za otázku, veď o varení. My vravíme: Isteže, ale zďaleka nie len o varení.
So známou moderátorkou Miriam Šmahel Kalisovou sa doktor Schill pri varení obľúbených receptov dotkne mnohých zaujímavých zubárskych tém, tipov či prípadov, ktoré vo svojej bohatej kariére riešil.
„Šaňo je výborný kuchár a veľmi sa teším na naše debaty o jedle i o zuboch pri sporáku. Krásne tak dokážeme spojiť lásku k dobrému jedlu a zároveň jeho životné poslanie zubára. Ako nás poznám, určite budeme viac rozprávať ako variť,“ smeje sa Miriam.
Časť prvá: Čo sa dozviete
- V prvom rade, ako si uvariť dobrý hráškový krém s guanciale
- Či používať medzizubnú kefku pred alebo po vyčistení zubov riadnou kefkou
- Akú jedinú radu spojenú so zubami by dal doktor Schill každému človeku
- A že:
Slaninu bazalkou nenahradíš!
Čo varíme nabudúce?
V druhej časti naplníme paralelu medzi zubárskym a kuchárskym kumštom doktora Schilla dokonale. Slovo schill totiž v nemčine pomenúva zubáča. Pripraviť rybu je pre každého kuchára výzvou, už teraz sa teda môžeme tešiť, ako nám svojho skoro-menovca ukuchtí zubár – „zubáč“.